Studietur til Riga
Talentholdet for unge dirigenter og sangere
I dagene 7.-9. maj 2017 afholdt Sangkraft Aarhus studietur for 17 unge dirigenter og sangere og tre undervisere fra Sangkraft Aarhus’ talenthold for unge dirigenter og sangere. De 17 deltagere kom fra Aarhus, Haderslev, Herning, Esbjerg og Sønderborg, og var alle i alderen 15-20 år.
De 17 kursister har alle deltaget i det kursusforløb Sangkraft Aarhus og Carsten Seyer-Hansen med afsæt i en særbevilling fra Statens Kunstråds pulje for talentudvikling har etableret i indeværende skoleår. Turen var afslutning på undervisningsåret for det talentholdet, der er mødtes omkring intensive arbejdsweekender i årets løb.
Tirsdag morgen startede i hotellets konferencerum, hvor Carsten forberedte kursisterne på ét af dagens højdepunkter, masterclass med Prof. Romans Vanags fra byens musikkonservatorium. Her ser I Christoffer fra Haderslev Drengekor øve sig om morgenen og Alexander fra Skt. Clemens Drengekor og Aarhus U få tips til udførelsen af Arvo Pärts ”Bogoroditse Djevo” af Romans Vanags.
Efter morgenprøven og inden masterclass havde vi fået mulighed for at over noget af dagens prøve med Riga State Choir, et fuldtidsprofessionelt kor på ca. 60 medlemmer under ledelse af Mariss Sirmais. Dagens prøve var den første – og eneste! – til korets 75 års jubilæumskoncert, der også havde medvirken af Letlands berømteste organist, Iveta Apkalna (som også har optrådt i Aarhus Domkirke ved sommerkoncerterne i 2007).
Tirsdagens program sluttede på konservatoriet, hvor vi overværede undervisning af to dirigentstuderende, som havde eksamen fredag.
TAK for en udbytterig og meget fag-komprimeret tur.
Mandag morgen starter tidligt på Riga Domskola, som er berømmet for sit høje, musikalske niveau. Der går ca. 300 børn på skolen og de undervises af mere end 100 lærere. 4 gange om morgenen starter alle drenge(sopraner og alter) med kor i 1.5 time, mens pigerne i samme alder synger pigekor. Når stemmen knækker begynder man at få dirigentundervisning i stedet for at synge i kor. På billedet er det en af de ”ny-knækkede” drenge, som laver en opvarmningsøvelse med koret, mens dirigent Martins Klisans ser til og kommer med gode råd. Skt. Clemens Drengekor besøgte også skolen på deres koncerttur til Letland i 2014.
På alle 9 klassetrin har man hørelære to gange om ugen. Klasserne er delt i 2 eller 3, så holdene kun er på ca. 8 elever. Hørelære-niveauet bliver tårnhøjt. Børn i 3. klasse laver øvelser, der vil udfordre adskillige studerende på et dansk musikkonservatorium. Alle elever har også solosang og/eller instrumentalundervisning som en del af skemaet. I starten to gangen om ugen. De sidste 3 år tre gange om ugen.
Skoledagen varer fra 8.30-16 mandag til fredag. Al undervisning er gratis, da det i princippet er en kommunal skole (dog suppleret med statstilskud og optagelsesprøve). Langt de fleste af konservatoriets studerende har ikke overraskende gået på denne skole.