‘Solens sang’ er navnet på byens nye børnesang, som blev komponeret af sanger, producer og sangskriver Katrine Stochholm samt en række skolebørn i foråret 2022. Sangen blev fremført for første gang for Dronningen til Hendes Majestæts Regeringsjubilæum i Mindeparken den 3. juni, og nu bliver sangen udgivet som noder og uddelt til alle folkeskoler i byen.

 

‘Solens sang’ er ikke en børnesang i klassisk forstand. Og så alligevel. For selv om den hverken handler om bondegårde, lærkereder eller mariehøner, er sangen skrevet med udgangspunkt i melodier og tekster fra en række skolebørn fra Aarhus i anledning af byens musikår.

 

Nu bliver sangen udgivet som noder og uddelt til alle folkeskoler i byen, så børnenes tanker kan blive en del af det musikalske repertoire i musiktimerne.

 

“Vi er særligt glade for, at man kan høre, at børnene har bidraget til både tekst og melodi. Det er en sang, hvor vi alle kan genkende Aarhus med tekstbidder som “Jeg drømmer om skovene, der vokser rundt om byerne”, men også en sang, der rører noget dybt i os alle i forhold til på denne side frygten for klimaforandringer og på den anden håbet for en lys fremtid med fokus på frihed, vækst, nærvær og sammenhold mellem mennesker: “Sammen er vi stærkere, end når vi står alene,” fortæller Andrea Krüger Holm, der er daglig leder hos Sangkraft Aarhus.

 

Netop Sangkraft Aarhus og Katrine Stochholm har sammen med Aarhus Jazz Orchestra afholdt en række workshops, hvor de har arbejdet med børnenes egne melodier og tekster med udgangspunkt i deres drømme for fremtiden og refleksioner over, hvad der gør dem glade. Og derfor er det også oplagt at sætte ‘Solens Sang’ på skoleskemaet.

 

”Med ‘Solens Sang’ har vi fået et rigtigt hit, som vi håber, at de vil få stor glæde af ude på skolerne. Selvom ‘Solens Sang’ oprindeligt er skrevet til Børnenes Gigakor, så er det en stor styrke, at arrangementet er fleksibelt, så man kan synge 1-, 2- eller 5-stemmigt, alt efter hvilke stemmegrupper, man har i sit lokale kor. Vi tænker bestemt også, at den kommer på repertoiret igen til nogle af de kommende kæmpekors-koncerter de næste mange år,” afslutter Andrea Krüger Holm.

Børnenes fremtid er grøn, fri – og fuld af slik

 

Solens Sang er komponeret i månederne op til, at Aarhus fejrede Dronningen i anledning af H.M. Dronningen 50 års regeringsjubilæum den 3. juni i Mindeparken. Her var 371 skolebørn fra Aarhus samlet på scenen sammen med Aarhus Jazz Orchestra og tre af byens elitekor – Aarhus Pigekor, Det Jyske Musikkonservatoriums Pigekor og Skt. Clemens Drengekor, hvor de sammen fremførte sange fra den danske sangskat, samt uropførte ‘Solens sang’.

 

“Jeg drømmer om fremtiden

jeg håber, der er planter

fuglesang og godt vejr

candyfloss og rutsjebaner”

 

Sådan lød første vers, som er skrevet af 18 børn fra Interskolen, Kochs Skole og Beder Skole gennem kreative skriveøvelser.

 

“Børnenes tekster handler meget om klimakrisen og deres ønsker og håb om at beholde det, de har, og som betyder allermest: Naturen, deres allernærmeste og en indre følelse af frihed og håb,” fortæller Katrine Stochholm.

 

Nodeudgivelsen sendes ud til alle folkeskoler i Aarhus i løbet af uge 50, så den ligger klar til at blive sunget i musiktimerne i det nye år. Det er et passende musikalsk punktum på hele processen at ‘Solens Sang’ kan bliver sunget efter vintersolhverv og dermed kan være med til at byde foråret og solen tilbage – og at musikbyåret kan bæres musikalsk videre i 2023. 

FAKTA

  • Solens sang er navnet på en nykomponeret sang, som er skabt af sanger, komponist og producer Katrine Stochholm sammen med 18 skolebørn fra Interskolen, Kochs Skole og Beder Skole 
  • Se og hør sangen opført for Dronningen her: https://www.youtube.com/watch?v=dM5YJC9yovg 
  • Solens sang udkommer som node og bliver uddelt til alle folkeskoler i Aarhus Kommune i løbet af uge 50
  • Solens sang blev uropført af 371 skolebørn fra skolerne Aaby Skole, Beder skole, Børnenes Friskole, Interskolen, Laursens Realskole, Engdalskolen, Virupskolen, Aarhus International School, Egebakkeskolen, Kochs Skole og elitekorene tilknyttet Sangkraft Aarhus – Aarhus Pigekor, Det Jyske Musikkonservatoriums Pigekor og Skt. Clemens Drengekor sammen med Aarhus Jazz Orchestra til Aarhus fejrer Dronningen, der fejrede H.M. Dronningen 50års regeringsjubilæum den 3. juni i Mindeparken
  • Skabelsen af Solens sang er sat i værk at Music City Aarhus 2022 i anledning af Aarhus’ musikår i samarbejde med Sangkraft Aarhus og Aarhus Jazz Orchestra med støtte fra Spar Nord Fonden

 

OM SANGKRAFT AARHUS

Sangkraft Aarhus er en selvejende institution med økonomisk støtte fra bl.a. Aarhus Kommune og Statens Kunstfond. Gennem kvalitetsrige aktiviteter i skoler og kor fremmer vi sangen for både bredde og elite. Sangkraft Aarhus er knyttet til to dynamiske sangmiljøer, som dagligt arbejder på at udvikle nye unge sangere: Skt. Clemens Drengekor og Aarhus Pigekor. Sangkraft Aarhus engagerer en lang række samarbejdspartnere: Aarhus Kommunes Magistrat for Børn og Unge, Magistrat for Kultur og Borgerservice og Magistrat for Sundhed og Omsorg, Aarhus Musikskole, VIA University College, Aarhus Domkirke, Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Jazz Orchestra og Den Jyske Opera.

 

OM AARHUS JAZZ ORCHESTRA

Aarhus Jazz Orchestra blev grundlagt i 1977 af Jens Klüver under navnet “Bred Ymer” og senere som det mere velkendte “Klüvers Big Band”. I dag er navnet Aarhus Jazz Orchestra – en åben og samarbejdende kulturinstitution, der, med koncertvirksomhed, formidling og talentudvikling på tværs af genrer og aktører, udgør en dynamo for et aktivt og levende musikliv – lokalt, regionalt og internationalt. Med et særligt fokus på jazz og rytmisk samtidsmusik spiller Aarhus Jazz Orchestra mere end 80 koncerter om året, og med alt fra skole- og ældrekoncerter, til højprofilerede kunstneriske udviklingsprojekter, henvender orkestret sig til et mangfoldigt publikum i alle aldre. Aarhus Jazz Orchestra er det eneste rytmiske basisensemble i Danmark og er støttet af Aarhus Kommune og Statens Kunstfond.

 

OM MUSIC CITY AARHUS 2022

Music City Aarhus 2022 er hele Aarhus’ musikbyår, dedikeret til at genstarte musiklivet, bygge bro mellem kultur- og erhvervsliv og samle byens borgere om musikken. Music City Aarhus 2022 arbejder som en del af Aarhus Kommunes kulturpolitik for 2021-2024 for at styrke byens vækstlag og talentudvikling, styrke samarbejdet mellem byens etablerede aktører samt for skabelsen af særlige musikarrangementer i samarbejde med erhvervslivet, byens øvrige kulturinstitutioner og etablerede musikaktører samt på tværs af kommuner og region.